heijastinkampanja header

Jalankulkijan näkyminen pimeällä

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta. Lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta. Lähde: Liikenneturva

Heijastimet heilumaan!

Me Pohjolan Liikenteellä haluamme kantaa kortemme kekoon jakamalla matkustajillemme tietoa heijastimen hyödyistä turvallisemman liikkumisen puolesta. Tulemme jakamaan bussikuosilla varustettuja CE-hyväksyttyjä jousiheijastimia pimeän talven varalle muutamilla pika- ja vakiovuoroillamme lokakuun lopulla. Jousiheijastimen voi napsauttaa esim. hihaan tai nilkkaan, josta se näkyy hyvin auton valojen osuessa heijastimeen.

Tiedotamme vuoroista tarkemmin some-kanavissamme, joten seuraa meitä esim. Facebookissa ja Twitterissä!

Web Ziggy-quote
Web Marjo-quote
heiluttaa-puhelinta

Pysäytä puhelimella, heilauta heijastimella

Pimeän aikaan myös pysäkillä linja-autoa odottavaa asiakasta voi olla hankalaa nähdä myös bussin ratin takaa ja siksi kuljettajamme ovatkin vinkanneet hyvistä keinoista huomion kiinnittämiseksi. Kun kyytiin pyrkivä matkustaja havaitaan jo kaukaa, sujuu ison auton pysäyttäminen pysäkille taatusti hitaammin ja sitä myöden mukavammin myös jo kyydissä oleville matkustajille.

Kun odotat bussia pysäkillä pimeän aikaan ja näet sen lähestyvän, heiluta hyvissä ajoin heijastinta tai matkapuhelinta, jossa on näytön valo päällä. Jatka heiluttamista siihen saakka, kunnes kuljettaja laittaa vilkun päälle merkiksi siitä, että hän on huomannut pysähtymismerkkisi.

Näillä keinoilla bussi saadaan pysäytettyä pysäkille helposti, turvallisesti ja mukavasti.

Web Jari-quote PYSTY
Web Olavi-quote PYSTY