31.10.2019

Muista heijastin ja istu kunnes bussi on pysähtynyt - Linja-auton kuljettajan vinkit koululaisille turvalliseen matkustamiseen

Suurin osa lapsista ja nuorista tietää, miten bussilla matkustetaan sujuvasti. Turvallisesta matkustamisesta ja heijastimien käyttämisestä olisi silti hyvä puhua kotona ja kouluissa.

Viikko sitten Pohjolan Liikenteen linja-autonkuljettaja Ziggy Hulden ajoi bussia aamuvarhain pimeällä tieosuudella, jossa nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa. Reitti on Huldenille tuttu, joten hän tiesi ajaa rajoitusta hitaammin. Tien varrella on pysäkki, josta nousee bussin kyytiin paljon koululaisia. Jonkin matkaa ennen pysäkkiä hän näki yhtäkkiä kahden tumman hahmon vilahtavan bussin oikealta puolelta. Pysäkille oli tienviertä pitkin juoksemassa lapsia ilman heijastimia.

”Pelästyin todella. Ilman heijastinta liikkuvan ja tummiin vaatteisiin pukeutuneen henkilön näkee pimeällä aivan liian myöhään. Jää vain pari sekuntia aikaa reagoida, jos sitäkään”, Hulden kertoo. ”Monet ihmiset eivät tiedä, että edes katuvalot eivät auta näkymistä kun on pimeää ja sateista. Olisi tärkeää, että kaikilla olisi hyvä heijastin mukana aina pimeällä tai hämärällä liikkuessa.”

Huldenin kokemuksen mukaan suurimmalla osalla koululaisista on heijastin kiinnitettynä vaatteisiin tai reppuun. Lapset, jotka matkustavat yksin linja-autolla, tietävät muutenkin miten toimitaan pysäkeillä ja busseissa.

”Lapset ja nuoret osaavat käyttää bussia tosi fiksusti. Olisi kuitenkin hyvä, että kotona ja kouluissa keskusteltaisiin säännöllisesti turvallisesta matkustuskäyttäytymisestä”, Hulden toivoo. ”Kertaamisesta on hyötyä meille aikuisillekin.”

Tärkeää on esimerkiksi näyttää hyvissä ajoin selkeä pysäytysmerkki, jotta kuljettaja kykenee näkemään kyytiin haluavan asiakkaan ajoissa. Lisäksi bussiin noustessa on hyvä muistaa, että sisään kävellään rauhallisesti ja istutaan alas, jos penkkejä on vapaana. Kun taas bussi on liikkeellä, kannattaa painaa pysäytysnappia ajoissa ja istua penkillä kunnes bussi on pysähtynyt pysäkille.

”Turvallisuusvinkkien oheen lisäisin vielä, että tervehdi kuljettajaa, kun nouset bussiin. Ihan vain siksi, että siitä tulee hyvä mieli”, Hulden naurahtaa.

Vinkit turvalliseen bussimatkustamiseen

Bussin odottaminen:

Käytä hyvää heijastinta, kun liikut pimeällä. Odota bussia tarpeeksi kaukana tien reunasta. Mieluiten ainakin metrin verran, jos se on mahdollista. Aivan tienreunassa seisoessa on vaara liukastua tai kompastua tielle. Pysäytä bussi näyttämällä kuljettajalle selkeä merkki tarpeeksi ajoissa. Kun näet bussin lähestyvän, aloita heti näyttämään kuljettajalle, että haluat nousta kyytiin. Heiluta valoa, kuten matkapuhelimen kirkasta näyttöä, taskulamppua tai heijastinta isolla liikkeellä. Jatka heiluttamista niin kauan, että kuljettaja laittaa vilkun päälle pysähtymisen merkiksi. Kun vilkku on päällä, voit siirtyä kauemmas tienreunasta.

Bussissa matkustaminen:

Nouse kyytiin rauhassa kävellen. Kavereita ei tuupita tai työnnetä, jotta vältytään kompastumisilta. Istu penkillä, jos sellainen on vapaana. Jos et mahdu istumaan, pidä kiinni kunnolla esimerkiksi kaiteesta ja pidä katse bussin etuosaan, jotta näet minne suuntaan bussi kääntyy. Menosuuntaan katsominen auttaa pitämään tasapainon. Jos sinulla on reppu tai laukku, ota se syliisi tai laske se lattialle. Näin mahdollisimman monelle riittää istumapaikkoja.

Bussista poistuminen:

Paina pysäytysnappia ajoissa. Tämä auttaa kuljettajaa ajamaan pysäkille tasaisesti ja sulavasti. Erityisesti liukkaalla kelillä bussin pysäyttämiseen tarvitaan runsaasti aikaa ja tilaa. Nouse penkiltä ylös vasta kun bussi on pysähtynyt. Pienten lasten kannattaa poistua bussista etu- tai keskiovista. Pienimmät lapset eivät näy kovin helposti takaoven syvennyksestä. Kuljettajan on helpompaa nähdä onko lapsi päässyt ovesta ulos, kun poistumiseen käytetään etu- ja keskiovia.

Bussista poistumisen jälkeen:

Odota, että bussi on poistunut pysäkiltä ennen kuin ylität tien. Bussin edestä tai takaa on vaarallista lähteä ylittämään tietä, koska silloin ei näe bussin ohi ajavia autoja.

heiluttaa-puhelinta